Zakład Szkolenia Praktycznego funkcjonuje w ramach Akademii Wymiaru Sprawiedliwości (dawniej Szkoły Wyższej Wymiaru Sprawiedliwości, a pierwotnie Wyższej Szkoły Kryminologii i Penitencjarystyki w Warszawie), która została utworzona 31 sierpnia 2018 roku na mocy rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości.
Od Sierpnia 2022r. Zakład Szkolenia Praktycznego rozpoczął swoją działalność. Został on wyodrębniony z Instytutu Nauk o bezpieczeństwie. Pierwszą osoba pełniącą funkcje kierownika ZSP był por. Grzegorz Kostyra, od lutego 2023r. kierownikiem ZSP został dr Piotr Baczar.
Zadania Zakładu Szkolenia Praktycznego AWS:
Zakład Szkolenia Praktycznego Akademii Wymiaru Sprawiedliwości (AWS) został powołany do realizacji kluczowych zadań związanych z praktycznym przygotowaniem studentów i funkcjonariuszy do pracy w strukturach wymiaru sprawiedliwości, w szczególności w Służbie Więziennej.
Główne Zadania Zakładu Szkolenia Praktycznego AWS
Zakład Szkolenia Praktycznego AWS planuje dalszy rozwój działalności szkoleniowej, zarówno w zakresie szkoleń praktycznych, jak i współpracy międzynarodowej. Przewiduje się kontynuację organizacji zawodów strzeleckich oraz rozszerzanie oferty szkoleniowej o nowe specjalistyczne kursy i warsztaty. Celem jest podnoszenie kwalifikacji funkcjonariuszy oraz studentów, a także budowanie pozycji Akademii jako nowoczesnego ośrodka szkoleniowego dla służb mundurowych w Polsce i za granicą.
Napisz do nas. Na każdą kwestię postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.
Siedziba główna
ul. Wiśniowa 50
02-520 Warszawa
NIP: 5213842228
Regon: 381510697
Sekretariat:
Telefon: +48 22 602 44 14
Fax: +48 22 641 21 17
E-mail:
Dbamy o Twoją
prywatność
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.